Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Nieuws
09 november 2018

6 x waarom leven Spanjaarden zo lang?

6 x waarom leven Spanjaarden zo lang?

Spanjaarden leven langer dan de bevolking in de meeste andere landen. In 2040 zal Spanje zelfs het land zijn waar de mensen gemiddeld het oudst worden met een levensverwachting van 85,8 jaar, ouder nog dan de Japanners met gemiddeld 85,7 jaar. De Britse krant The Times vroeg zich af hoe dit kan, want Spanjaarden staan toch bekend om het feit dat zij veel roken en drinken. Het antwoord? Tapas en seks.

De krant schrijft dat Spanjaarden op het eerste gezicht niet gezonder lijken dan de Britten. Ze roken immers meer (23 procent van de Spanjaarden tegenover 16 procent van de Britten), drinken bijna net zoveel en slapen niet bijzonder veel. Maar de krant komt met een aantal Spaanse gewoontes, die ervoor zouden zorgen dat Spanjaarden gemiddeld toch een stuk ouder worden.

‘Pasear’
De allereerste is ‘pasear’, oftewel, lekker de deur uitgaan, rondslenteren en wandelen. Spanjaarden lopen over het algemeen een stuk meer.

Mediterraan dieet
Inmiddels een open deur. Spanjaarden eten over het algemeen gezonder dan de inwoners van veel andere landen. De afgelopen jaren werden steeds meer voordelen van het zogenoemde mediterrane dieet bekend. Veel verse producten, vis, peulvruchten en rode wijn, zouden de Spaanse bevolking goed doen. Op deze receptenpagina vind je volop inspiratie voor Spaanse recepten

Siesta
Heerlijk zo’n middagslaapje, en ook nog eens buitengewoon gezond, zo blijkt. Ondanks dat Spanjaarden zo’n beetje de langste werkdagen maken in Europa, rusten ze overdag ook meer uit. Lees ook: Mythes over de siësta ontkracht.

Seks
Heel belangrijk om jong te blijven, zoals studies keer op keer concluderen. Spanjaarden hebben gemiddeld meer seks dan de Britten. Spaanse vrouwen komen uit op een gemiddelde van 2,1 keer per week, terwijl de Britse vrouwen uitkomen op een gemiddelde van 1,7 keer per week.

De taal
Ook de taal blijkt van invloed op de levensverwachting, zo stelt althans The Times. De krant refereert aan een studie van de Universiteit van Vermont waarin duizenden woorden van de tien meest gesproken talen ter wereld werden geanalyseerd en daarbij bleek dat het Spaans de meest vrolijke taal ter wereld is.

Tapas
Tot slot noemt The Times nog de culinaire gewoonte van de tapas: het delen van kleine gerechten, met name in de avond. Spanjaarden eten hun buik niet vlak voor ze gaan slapen rond, maar al eerder op de dag. Overigens denken wij ook dat het sociale aspect van tapas van invloed is: tapas eet je samen. Lees ook: Espanjes ultieme tapas top 10

Bron: Espanje