Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Nieuws
06 april 2018

Huizenmarkt in de provincie Málaga is weer booming

Projectontwikkelaars en andere spelers op de vastgoedmarkt in Zuid-Spanje zijn het erover eens. Iedereen wil in Málaga zijn, want bijna alle projecten daar verlopen op het moment succesvol.

Málaga is op het moment de derde grootste markt in Spanje na Madrid en Barcelona voor de bouw van nieuwe huizen. Dit schrijft Angel Recio in de regionale krant Málaga Hoy op basis van gesprekken met de belangrijkste projectontwikkelaars aan de Costa del Sol. Die zeggen allemaal hetzelfde: de crisis is voorbij, de activiteit in de sector zit weer op een goed niveau en op basis van miljardeninvesteringen worden duizenden woningen gebouwd.

Bovendien, zo wordt gesteld, is de aard van de markt compleet veranderd. Banken financieren niet meer, zoals vroeger wel het geval was, de aankopen van grondstukken, maar dit wordt vooral gedaan door investeringsfondsen of bekostigd middels verkoop van activa. Leningen voor het bouwen van woningen worden uitsluitend verstrekt als men kan bewijzen dat op zijn minst 40 tot 50% van de woningen al door kopers zijn gereserveerd tijdens de zogenoemde ‘pre-sales’ of voorverkopen.

Binnen deze context wordt Málaga langzaam maar zeker een van de grootste spelers op het nationale vastgoedtoneel omdat het hier ook nog gaat om verschillende markten. De stad Málaga wordt vooral gekozen voor eerste woningen en langs de kust ten westen van de stad, worden met name tweede woningen gebouwd voor buitenlanders.

‘Málaga staat inmiddels op het podium naast Madrid en Barcelona en het is duidelijk dat de markt al ruim een jaar weer actief is, terwijl andere provincies zoals Valencia en Sevilla pas nu weer goed in beweging komen’, zegt Miguel Ángel Barruso, directeur van projectontwikkelaar Avantespacia. Dit bedrijf bouwt 215 huizen in twee projecten in Tabacalera, waarvan al ruim 70% werd verkocht en in Teatinos bij de universiteit. Die woningen komen eind 2019 op de markt. ‘Projectontwikkelaars hebben tien jaar lang geen nieuwe woningen verkocht en er is duidelijk sprake van een opgehoopte vraag aan koperszijde, daarom kijken we met optimisme naar de komende jaren’, voegde Barruso toe.

Voorzichtigheid geboden
De regiodirecteur van projectontwikkelaar Momentum benadrukt dat men toch voorzichtig moet zijn en dat elk project tot in detail wordt bestudeerd, vooral in het licht van de huidige eisen die banken stellen. ‘Het beginnen met de bouw nu staat al voor succes want dat betekent dat je al circa de helft van de woningen die je van plan bent te bouwen hebt verkocht en het is altijd moeilijker om klanten te krijgen die van het plan kopen dan wanneer een woning al kant en klaar is.’

Professionaliteit de sleutel
Volgens Rafael Torres, vertegenwoordiger van Insur, is ‘professionaliteit de sleutel’. Insur werkt aan twee grote projecten in Málaga-stad op Plaza del Teatro waar 57 woningen worden gebouwd en 50% daarvan al is gereserveerd en sommige al geheel betaald – en in Chrriana. Het bedrijf heeft ook diverse projecten in Marbella die samen 300 woningen bevatten. Torres benadrukt dat uit het marktonderzoek van zijn bedrijf blijkt dat er 83 nieuwe projecten in ontwikkeling zijn of in de voorverkoopfase aan het westelijk deel van de Costa del Sol. Hiervan ligt 40% in Estepona, Mijas, Benalmádena, Marbella en Fuengirola.

Duizenden nieuwe woningen in de provincie
Aelca en Neinor Homes, twee nationale projectontwikkelaars hebben ook hun vizier op de provincie Málaga gericht. Volgens Jaime Pérez van Aelca beschikt het bedrijf over grond in de provincie waarop de komende vier tot vijf jaar 3.200 woningen moeten verschijnen.’ Zijn bedrijf heeft in de stad de onder meer de eerste fase van een urbanisatie in Hacienda Cabello op de markt gebracht met 128 woningen. Uiteindelijk zal het gehele project 433 eenheden omvatten. Daarnaast start het bedrijf projecten in Mijas en Estepona.

Binnenlandse en internationale vraag
Volgens Neinor Homes ‘trekt Málaga zowel binnenlandse als internationale vraag vanwege de locatie, de infrastructuur en het klimaat. Het bedrijf beschikt op dit moment over 20 plots en 2.166 woningen in de provincie. In 2018 lanceert het de verkoop van 7 nieuwe projecten met in totaal 1.076 woningen in Casares, Estepona, Benahavís en Málaga-stad.
Projectontwikkelaars investeren miljoenen euro’s in Málaga omdat ze weten dat er vraag is naar woningen in deze regio. Vorig jaar werden vergunningen afgegeven voor 5.000 woningen. Naar verwachting zal dat aantal de komende jaren flink toenemen, wat erg gunstig is voor de werkgelegenheid en het welvaartsniveau in de provincie.