Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Nieuws
15 december 2017

Kersttradities in Spanje

Kersttradities in Spanje

Kerst in Spanje krijgt een nogal merkwaardige en onofficiële start op 22 December wanneer kinderen van de San Ildefonso School de aantallen en prijzen van de Lotería de Navidad opnoemen, de meeste besproken loterij van Spanje tijdens het hele jaar. Pas als de melodieuze klanken van de verloting over de radio klinken, denken de mensen: “Kersttijd is gekomen”.

Na de viering van economische geluk, breekt op 24 December kerstavond aan(Nochebuena in het Spaans), een familiefeest in welke Spanjaarden vaak verzamelen rond een tafel geladen met heerlijke delicatessen en dineren ze samen. De jaarlijkse familie gelegenheid is een blijde gebeurtenis, waar de weelderige maaltijd en de gezellige sferen zich voortzetten tot ‘s avonds laat. Vele christelijke wonen ook de Misa del Gallo bij, een massale dienst die aangeboden wordt om middernacht op de 24e. Tijdens deze mis worden kerstliedjes gezongen, begeleid door traditionele instrumenten zoals de zambomba (een soort van seizoensgebonden trommel), de carraca (een ratel als lawaaimaker), de tamboerijn, en natuurlijk de gitaar.

Een nieuwe traditie is aan populariteit aan het winnen in Spanje sinds de laatste paar decennia, geïnspireerd door de populaire cultuur van andere landen; de Kerstman, beter bekend in Spanje als Papá Noel, brengt cadeaus voor kinderen om te openen op kerstavond, wat betekent dat op kerstdag de parken en pleinen zich vullen met kinderen die spelen met hun vrienden en pronken met hun nieuwe speelgoed. In sommige delen van Spanje, kunt u andere soorten traditionele figuren zoals Olentzero (een kolen verkoper die van de Baskische bergen afdaalt om cadeautjes achter te laten voor lieve kinderen, en steenkool voor de stoute) en Tió de Nadal in de regio Catalonië en Aragon, welke snoep en cadeaus achterlaat in de huizen van brave kinderen. Deze figuren laten zich ook in het openbaar zien op eerste kerstdag, deze figuren kunnen worden beschouwd als regionale symbolen, in tegenstelling tot de meer recente komst van Papá Noel.

Kerstmis in Spanje is een tijd van kerstliedjes, decoraties, feestelijke straatverlichting, vreugde en een feestelijke sfeer – religieus of seculier – wat snel duidelijk wordt door de glimlach op de gezichten van mensen als ze in de stad voor giften voor hun dierbaren kijken.