Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt

Maak kennis met de prachtige Costa Blanca. De Costa Blanca heeft alles te bieden voor vakantiegangers en overwinteraars. Een goede reden om hier uw vakantie door te brengen of uw tweede woning te kopen en heerlijk genieten van de Spaanse zon. Onderstaand geven wij u een beknopt overzicht over deze Costa!

De Costa Blanca

Ligging / Alicante
De Costa Blanca ligt aan de oostzijde van het Spaanse vasteland. In het zuiden grenst de streek aan de Costa Almeria en in het noorden aan de Costa Dorada. Ofwel ligt deze Costa tussen Cartagena in het zuiden en Denia in het noorden. De kust grenst aan de Middellandse Zee.

Strand
Alicante is met de mooie palmen boulevard en de gezellige winkelstraat een van de bekendste steden aan de Costa Blanca. Hier bevind zich tevens de luchthaven. De kust heeft haar goede naam te danken aan de kilometers lange stranden van +/- 50 m breed, waarvan de meeste stranden de welbekende blauwe vlag heeft en trekt vele zonaanbidders en plezier zoekers aan. De zon schijnt er bijna altijd en de azuurblauwe Middellandse Zee nodigt het gehele jaar uit voor een duik. Het strand loopt geleidelijk af in zee en is daarom zeer geschikt voor kinderen. Op veel stranden zijn er tevens sport en speel attributen aanwezig. Het strand wordt tijdens het hoogseizoen bewaakt door strand wachten.  De Zuid Costa Blanca is aan de kust vlak en dat maakt het zeer geschikt voor fietsroutes. De stranden stralen hier nog rust uit en er zijn voldoende faciliteiten voor een heerlijk dagje strand.

Bezienswaardigheden / Excursies
Het prachtige historische kasteel Santa Barbara, in Alicante, is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen. Het kasteel ligt op de Benacantilheuvel vanwaar u een prachtig uitzicht over de stad heeft. In Elche kunt u de Priests Garden bezoeken met een grote verscheidenheid aan planten, struiken, cactussen en de beroemde acht stammige Imperial Palm. Of een tocht door het palmen woud van Elche(Georganiseerd ). U kunt ook een bezoek brengen aan de 17e eeuwse St. Mariakerk, gelegen in het oude stadscentrum, waar ieder jaar het Passiespel Het Mysterie van Elche wordt opgevoerd. In Torrevieja vindt u een heus water attractie park Aquópolis geopend van juni t/m september ( Let op: dit is leuk voor jong en oud! ). Daarnaast is er een fantastische jeepsafari door het achterland die u echt niet mag missen! Natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden , Attracties en  excursies te ontdekken.

Temperatuur
De gemiddelde temperatuur in de winter is ongeveer 16ºC. In het voor- en najaar is de gemiddelde temperatuur rond de 20ºC. In de zomer is de gemiddelde temperatuur ongeveer 35ºC.

Gezondheid
Mede door de temperatuur maar ook door de afwezigheid van industrie en aanwezigheid van de zoutmeren van Torrevieja en La Mata staat deze streek bekend om zijn gezonde klimaat. Door de zoutmeren ontstaat er een hoog jodiumgehalte in de lucht waardoor het voor mensen met hart en vaatziekten, huidziekten, astma en speciaal voor reuma patiënten goed vertoeven is. Dit in combinatie met een lage luchtvochtigheid en het zonnige klimaat maakt deze omgeving tot één van de gezondste plaatsen in Europa.

Overwinteren
Als de winter weer in aantocht is, trekken veel Nederlanders naar de Costa Blanca. Een geliefde plaats voor overwinteraars. Zomers gaat het leven hier 24 uur per dag door; in de wintermaanden is het er rustiger, maar valt er nog steeds van alles te beleven. Buiten deze steden valt er echter ook genoeg te zien. Denk bijvoorbeeld aan kasteel Santa Barbara of het pittoreske bergdorp Guadalest. Ook een jeepsafari door het achterland, een tocht door het palmen woud van Elche of een bezoek aan een van de spectaculaire nachtclubs is zeker de moeite waard.

Winkelen / Feesten
In alle steden en dorpen zijn diverse winkels gevestigd voor de dagelijkse boodschappen (drogist, bakker, sigarenwinkel en grote supermarkten). Als u er echt een dagje voor uit wilt trekken kunt u uw slag slaan in steden als Alicante en Elche waar grote winkel centra’s zijn. In Torrevieja heb je de Habaneras die erg geliefd is bij winkelend publiek. Er zijn veel feesten en typische Spaanse gewoontes in de zomer maanden. Lokale feesten met- en zonder optochten en altijd afsluitend met vuurwerk. Meer over feesten en gedenkdagen feesten.

Steden
Steden als Guardamar en Torrevieja zijn middelgrote plaatsen. In Guardamar is op woensdag een zeer grote markt waar het merendeel van de lokale bevolking haar dagelijkse boodschappen haalt. Het oude dorp is op een heuvel gelegen, omgeven door de rivier de Segura, waar het kasteel staat evenals andere overblijfselen uit de tijd dat het stadje Grieks was. Het is een stad in volle groei, die de bezoeker of vaste inwoner veel cultuur, prachtige zandstranden en een jachthaven te bieden heeft. Torrevieja is meer gericht op de toeristen en heeft een grote gezellige boulevard met heel veel winkels, terrasjes, eetgelegenheden en een groot lunapark voor groot en klein.

Alicante is met de mooie palmenboulevard en de gezellige winkelstraat een van de bekendste steden aan de Costa Blanca. Alicante heeft een mooie jachthaven en een oud centrum wat ook wel klein- Barcelona genoemd wordt. In Murcia zit de dichtstbijzijnde IKEA. Waarschijnlijk zal er binnen nu en twee jaar ook een IKEA vestiging komen in Alicante. Het dorpje La Mata behoort tot de gemeente Guardamar del Segura en is 40 km ten zuiden van Alicante en 3 km ten noorden van Torrevieja gelegen. De streek staat voornamelijk bekend om het gezonde klimaat.

Het is ook zeker de moeite waard om Moraira centrum, de villawijk Cumbre del Sol die hier ten noorden van ligt en hoog in de bergen is en de plaatsen Javea en Denia te bezoeken. In zowel Morara, Javea als Denia mag men maximaal 4 hoog bouwen aan de kust, waardoor men geen wolkenkrabbers ziet en grote verschillen tussen zomer en winter vanwege massatoerisme (zoals dat bijvoorbeeld in het nabij gelegen Calpe wel het geval is). Daarnaast is Cumbre del Sol een wijk waar men prachtig zeezicht heeft vanaf de meeste locaties aangezien het hoog in de bergen ligt, maar is dit voor sommige mensen te ver van het centrum van Moraira, dus zeker ook goed om dit verschil te zien. Javea en Moraira zijn qua natuur en omgeving soortgelijk waarbij Javea net wat groter is en Denia meer het stadsleven is en een groter centrum heeft, waardoor deze omgeving zeer divers is.

Cultuur
De Spanjaarden zijn over het algemeen makkelijke, vriendelijke mensen, ook al zou u dat niet denken als u in Madrid in een file terecht komt of tijdens het spitsuur in de metro van Barcelona zit. Maar de Madrilenos en de Catalanen zijn een apart slag: dynamischer en meer Europees dan veel van hun landgenoten.

Eten
U zult niet teleurgesteld worden in de keuze, de smaak of de grote van de porties die in de plaatselijke restaurants geserveerd worden. Elke regio kent zijn eigen culinaire hoogstandjes. Laat u eens verrassen!

Tijdverschil
Met Nederland is er geen tijdsverschil.

Taal
De officiële voertaal is Spaans. U kunt echter vrijwel overal met Engels en/of Duits en soms zelfs Nederlands terecht.

Grensformaliteiten
Een geldig paspoort of identiteitsbewijs.