Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt

De beste bezienswaardigheden van Spanje. Het is echt de moeite waard om deze plekken te bezichtigen. Hier hebben we een kleine selectie gemaakt om u alvast de Spaanse sfeer te laten proeven!

Grot woningen
Grotwoningen vind u hier en daar aan de Costa Blanca. Ze zijn meestal niet goed te zien omdat van de woning alleen de voorkant te zien is. Het gedeelte achter de woning is dan verborgen in de rots. deze vroegere grotten worden tegenwoordig als woonruimte gebruikt.
In Rojales staat een grotwoning die u kunt bekijken. Meestal worden ze gebruikt door kunstenaars, die er hun producten tentoonstellen. Met bordjes “cuevas” wordt de route aangegeven.

plaatsen-grot

Mercadillo
Mercadillo is het Spaanse woord voor markt. De wekelijkse en zondags markt wordt in Spanje door veel mensen gebruikt en bezocht. Elk dorp heeft op vaste dagen de markt. De weekelijkse markt is in het centrum van het dorp te vinden en de markt op zondag meestal net buiten de stad of het dorp.

Een voorbeeld van zo`n gezellige drukke markt is de vlooienmarkt van Jalón (Xaló)
De vlooienmarkt die iedere dag in het dorp Jalón gehouden wordt is heel anders dan de gewone weekmarkten. U vind hier voornamelijk antiek, kitsch en kunst.

mercadillos

Driekoningen
Wat in Nederland het Sinterklaasfeest is is voor de Spaanse kinderen de “regalos”, de cadeautjes! De Driekoningen, “Los Reyes Magos”, zoals ze in Spanje genoemd worden, zijn de mysterieuze mannen uit het Verre Oosten (zo wordt het aan de kinderen verteld) en duiken op 6 januari in heel het land op tijdens optochten die tot in de kleinste plaatsen worden gehouden.
Carnaval
Steeds uitbundige optochten in een typische Braziliaanse samba-sfeer. Door de verenigingen, de naaiateliers, de zang- en dansgroepen, orkesten wordt er maandenlang gewerkt aan de kostuums en de acts. Meisjes en vrouwen doen maandenlang aan krachttraining om er zeker van te zijn de metershoge, brede en loodzware kostuums met pluimen veren te kunnen dragen. En dit … urenlang en steeds glimlachend! Het is een kwestie van glamour en extravagantie. Uiteraard wordt ook ingespeeld op de actuele thema’s met de nodige humor en creativiteit. Wordt in alle steden en grote dorpen gevierd. Zeer bekende stoeten zijn o.a. Pego in het noorden van de Costa Blanca (buurt van Denia) en Aguilas in het zuiden van de provincie Murcia. Maar ook de optochten van Torrevieja, Benidorm, Murica, Cartagena … zijn meer dan de moeite waard.
Middeleeuwse markten
Vrolijke markten met ambachtelijke standen (soms 200 tot 300 kraampjes!!!) in een middeleeuwse en Arabische sfeer met optredens van theater groepen en andere spektakels zoals jongleurs, troubadours, goochelaars, muzikale bandjes met middeleeuwse instrumenten, magische toveraars, vertellers, steltenlopers, vogel shows, ridder spelen …. Het zijn allemaal hand gemaakte spullen die te koop aangeboden worden zoals smeedkunst, houtsnijwerk, glas sierkunst, juwelen, zepen en parfums, alle soorten kruiden en tal van gastronomische aanbiedingen. Je kunt er dus echt prachtige zaken kopen. Ze worden wel meestal in de winterperiode gehouden.
Busot
In Busot is een schitterende grot te bezichtigen. De reis ernaartoe is alleen al de moeite waard, maar u moet wel op een uur rijden rekenen.

Elche
Is van Iberische oorsprong, heette onder de Grieken Helice en onder de Romeinen Colonia Julia Ilici Augusta. De stad draagt het stempel van de lange Moorse overheersing. Nu nog maakt Elche met zijn nauwe straten en stegen, met de witte huizen en de platte daken een Afrikaanse indruk. Midden 13 de eeuw veroverde Ferdinand III van Castilië de stad voor het christelijke Spanje. Sinds 1296 behoorde zij tot het koninkrijk Valencia. Drie dingen maken de roem van Elche uit: het palmen woud, het middeleeuwse mysteriespel en de Dame de Elche.

Het palmen woud

Aan drie zijden wordt de stad omringd door het grootste palmen woud van Europa met ongeveer 170.000 dadelpalmen. Voor een deel zijn deze meer dan 200 jaar oud en bereiken niet zelden een hoogte van 40 meter. Jaarlijks betrekt geheel Spanje de palmen voor Palmzondag uit Elche. De aanleg van het palmen woud gaat waarschijnlijk terug naar de Cathagers, maar in de Moorse tijd werd het bijzonder verzorgd; Afrikas zonen zagen immers in de palm de boom van hun vaderland. In de Huerto del Cura, een deel van het woud, verheft zich een uitzonderlijk mooie palm, de Palmera del Cura, ook wel Palmera Imperial genaamd, welke stam zich in zeven armen verdeelt.

plaatsen-elche1

Misterio de Elche
Het middeleeuwse mysteriespel wordt jaarlijks op 14 en 15 augustus in de Santa Maríakerk opgevoerd; het beeldt de dood en de Hemelvaart van Maria uit. Alleen mannen spelen en zingen het spel in de oud-Catalaanse taal. Naast Maria treden er ook apostelen, engelen, heiligen, joden en de Heilige Drie-eenheid op. Het mysteriespel van Elche zou het voorbeeld geweest zijn voor de veel latere ontstane Italiaanse opera’s.
Dame de Elche
De vrouwelijke kalkstenen buste, waarop nog sporen van beschilderingen te zien zijn, werd in 1897 in het 2 km ten zuiden van Elche gelegen La Alcudia gevonden en heeft de naam van de stad over de gehele wereld bekend gemaakt. Dit kunstwerk uit de 4 de tot de 3 de eeuw v. Chr. behoort tot de Iberisch-Griekse cultuur en bevindt zich nu in het archeologisch museum te Madrid. In het archeologisch museum van Elche staat een kopie van het borstbeeld.

plaatsen-elche3

Ook interessant om te bezichtigen
Nabij de Santa Maríakerk staat de Calahorrapoort, die behoorde bij de Moorse stadswijk. In de 15 de eeuw kreeg de poort zijn huidig aanzien. Op de Plaza Mayor ligt de Casa del Ayutamiento (raadhuis) uit de 17 de /18 de eeuw; langs de gevel prachtige balkons. De toren, Torre del Consell, dateert uit de 15 de eeuw. Bezichtiging verdient ook de Fortaleza de la Señoria (ook Palacio de Altamira genaamd). De vesting verrees in de 15 de eeuw en was residentie van de Graven van Altamira. Eerder stond hier een Moors kasteel, waarin tijdelijk ook de koningen van Aragón en de “Katholieke koningen” zetelden.
Fiestas Patronales
Dit zijn de plaatselijke jaarlijkse dorps kermissen met een heel gamma van evenementen en prachtige optochten. Soms duren ze wel twee weken. Op de slotdag komt de hele familie naar de grote tent op het dorpsplein. de ene heeft allerlei tapas mee, de andere hespen, wijn en drank. Zo vieren ze samen het feest. Er wordt ook altijd een “paella gigante” bereid. Zoals het woord al zegt: een gigantische paella voor de hele bevolking en…. zijn bezoekers. Dus… gewoon aanschuiven, wedden dat u vrienden maakt?

paella