Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt

De Plaats Denia is totaal niet met Javea of Moraira te vergelijken. Het klimaat is echter precies hetzelfde in Denia, Javea of Moraira.

Vaak horen wij het commentaar over de slechte toegangswegen vanaf Tosalet en Adsubia naar het zandstrand van Javea. In Moraira zou dat een stuk gemakkelijker moeten zijn om een huis op loopafstand van alle voorzieningen te vinden. Wat betreft Denia zijn hier wel enkele mogelijkheden, maar is de plaats totaal niet met Javea of Moraira te vergelijken. Denia is meer een authentieke stad met veel pleintjes, smalle straatjes en waar aan de kust de haven centraal staat. Moraira en Javea zijn meer toeristenoorden, waar daardoor ook minder permanente (Spaanse) bewoning is. In Denia gelden overigens ook dezelfde regels als in Javea en Moraira aan de kust (maximaal 4 hoog).

Het klimaat is precies hetzelfde in Denia, Javea of Moraira. Het is altijd lachwekkend om te horen dat mensen uit Moraira zeggen dat dat de creme de la creme is, Javea te Engels is en Denia aan de verkeerde kant van de berg ligt. In Javea zegt men weer dat Javea het beste en groenste is, Moraira te klein en Denia een chaos. In Denia zegt men weer dat dat het centrum is van de gehele regio en voor permanente bewoning Javea en Moraira minder geschikt zijn en de gemiddelde leeftijd daar ook veel hoger is. In andere woorden, iedereen woont altijd in de beste plaats en alle andere plaatsen deugen niet, zou het kouder zijn, meer regen etc. Het enige wezenlijke verschil is als men heel hoog op de Montgo berg in Denia is, de zon geblokkeerd wordt in de winter omdat de zon dan niet over de berg komt en het daardoor daar kouder kan zijn dan aan de andere kant (de zuid kant). Als men echter niet zo dicht tegen de berg aan zit, zijn er nauwelijks verschillen te merken.

Denia kent verder twee kanten waar huizen staan. De strand kant (noordkant) die Las Marinas heet, waar over het algemeen appartementen staan en een zeer gering aantal vrijstaande huizen. Deze huizen bevinden zich meestal op grondstukken van ongeveer 500m2 tot maximaal 800m2 en hebben door de ligging tussen de verschillende gemeenschappelijke complexen minder privacy.

Als men ongeveer 8km naar het noorden van Denia gaat heeft men wel een uitgebreide villawijk die toebehoort aan Els Poblets, waar men gemakkelijk naar het dorp en strand kan lopen, maar Els Poblets is qua voorzieningen natuurlijk een stuk kleiner. De huizen liggen hier normaal gesproken op grondstukken van 400-500m2. De vraag is uiteraard of het centrum van Els Poblets genoeg voorzieningen heeft en “gezellig genoeg” is, aangezien de meeste het te beperkt en ver van het centrum van Denia vinden. Dat is uiteraard een persoonlijke kwestie.

Van de plaatsen Denia-Javea-Moraira is het volgens ons in Moraira het gemakkelijkste om een huis op loopafstand van strand, centrum en haven te vinden.

Overzicht aanbod