Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt
Spanjehuizenmarkt

Een cedula is een document dat meer in het leven geroepen is voor nieuwe huizen om correct aan alle voorschriften te voldoen, alle controles doorlopen te hebben van de gemeente en daarna water en elektra op naam te kunnen zetten (verandering van bouwstroom naar persoonlijk contract).

De nuts maatschappijen eisen namelijk vaak cedula´s voor de aansluiting. Als een woning reeds over stadswater en elektra beschikt, is een cedula vrijwel overbodig en kan dit gewoon op naam veranderd wordt. Een cedula is tevens een document dat maar 10 jaar geldig is, waardoor je feitelijk elke 10 jaar een architect naar je woning zou moeten sturen om opnieuw alle controles te doorlopen, te zien of de wet niet veranderd is (bijvoorbeeld dat een reling op een balkon nu opeens 10cm hoger moet zijn of bijvoorbeeld niet meer van staalkabels mag zijn, aangezien dit dan gevaarlijk is voor kinderen etc.) en daarna alles te gaan aanpassen indien nodig om opnieuw dat document te mogen ontvangen wat feitelijk 0,0 betekenis of gevolgen heeft.

Het belangrijkste is dat een woning correct geregistreerd staat bij het eigendomsregister, het kadaster in orde is en er geen bouwovertredingen zijn uitgevoerd (een ander certificaat dat aan te vragen is bij de gemeente). Als alle drie in orde zijn, dan heeft men feitelijk niks aan de cedula.

Overzicht aanbod